Sprijinul Economic de Criză (SEC)
Data: 11 noiembrie 2020
Sprijin economic pentru firme românești sănătoase
Propunem măsuri vitale care să permită companiilor românești mici și mijlocii să treacă prin criză, să își păstreze producția și locurile de muncă. Vom susține măsuri active pentru încurajarea consumului și sprijinirea companiilor mici și mijlocii.
Pentru a păstra o economie competitivă și a nu face din firmele romanești victime sigure ale preluării de către entități străine, trebuie să le oferim șansa să iasă din criză.
Măsurile pe care le propunem sunt menite a veni în ajutorul tuturor celor 500.000 de companii mici și mijlocii și a milioane de angajați.
Propunem un plan anticriză și măsuri concrete care să permită afacerilor mici și mijlocii (IMM) să își continue activitatea și să păstreze locurile de muncă. Acestea vor trebui să îndeplinească o singură condiție: să mențină același număr de angajați de la finalul anului 2020, pe toată durata anului 2021.
Condiție unică:
Menținerea aceluiași număr de angajați de la finalul anului 2020, pe toata durata anului 2021.
Reducerea TVA
Reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru produsele agricole și alimentare, cât și pentru serviciile din HORECA.
Anularea unor obligații fiscale
Anularea unor obligații fiscale aferente anului 2021 pentru IMM-uri: impozitul pe profit, impozitul specific, impozitul pentru microintreprinderi, taxele și impozitele datorate activelor corporale neutilizate din cauza restricțiilor și interdicțiilor administrative.
Chiriile
Statul va acoperi 50% din chiriile aflate în plată pe perioada nefuncționării IMM-urilor din cauza restricțiilor impuse de autorități.
Ratele bancare
Prorograrea pentru 2022 a ratelor aferente finanțărilor la bănci și IFN-uri și prelungirea maturității cu perioada de grație.
Redeschiderea afacerilor
Deschiderea tuturor afacerilor închise de măsurile guvernului Orban. Măsura închiderii se poate lua doar în situatia apariției unor focare de infecție COVID-19 în respectivele locații.
Acordarea de granturi
Acordarea de granturi de până la 500.000 euro și garanții de stat de 100% pentru investiții în producție, mai ales pentru industria alimentară care utilizează materii prime autohtone.
Programul IMM Invest
Modificarea programului IMM INVEST prin simplificarea lui, mărirea plafonului, extinderea lui și la alte domenii și reducerea comisioanelor plătite de companii.