Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 6 iunie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Dezbaterea Proiectului de Lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A., precum şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 236/2018). (rămas pentru votul final)

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulţumesc, doamnă preşedinte.

O să încerc să mă înscriu doar în cele trei minute…

…………………………………………

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Cinci!

Vă mulţumesc.

…cu speranţa că absolut toată lumea prezentă astăzi aici şi care va vota, ştie exact ce votează.

L-am ascultat pe tânărul meu coleg de la PSD – este clar că nu ştie ce votează – şi pe domnul Vosganian, în a cărei gândire economică am mare încredere şi am avut şi în 2009 şi ne-a fost destul de rău, domnule Varujan, dar de data aceasta important este ca în 2019 (Aplauze.) să nu ajungem tot acolo.

 

Stimaţi colegi,

Prin legea de astăzi, treceţi 33 de companii – ce a mai rămas din ce are Guvernul României – într-o entitate privată care va fi gestionată privat, de nişte oameni privaţi care astăzi, sigur, au putere politică, dar mâine, probabil, nu o vor mai avea.

În 2016, la lansarea Programului de guvernare, mă aflam împreună cu un distins coleg – nu-i dau numele, pentru că este aici, lângă mine – şi amândoi am zis: „Fondul acesta suveran este o prostie, sperăm că nu o să se facă!”. După care am discutat cu domnul prim-ministru Tudose şi mi-a zis: „Eu nu semnez aşa ceva, că nu vreau să ajung în închisoare!”.

Să vă explic încă o dată şi să fiţi conştienţi că aţi ştiut ce aţi votat.

În 2012-2016 Guvernul PSD-ALDE a gestionat companiile de stat, listându-le la bursă, cu sprijinul şi al opoziţiei, aducând bani de investiţii care au rămas în companie, având transparenţa pe care o impune orice companie listată la bursă, la Bucureşti şi la Londra, şi pregătind inclusiv Hidroelectrica, pe care o salvase domnul Borza de la alţi indivizi care, de altfel, au revenit şi acum, pregătind listarea pentru Aeroportul Otopeni, pentru Portul Constanţa, în aşa fel încât, ceea ce a mai rămas al statului român să poată să producă profit, să producă dezvoltare pentru România.

 

Acum toate acestea vor fi trecute într-o zonă privată, repet, controlată de oameni privaţi, puţini din România, restul din Israel, din Rusia, din alte zone unde au tot încercat, din 2012, să ia Hidroelectrica, să ia Portul Constanţa, să ia Aeroportul Otopeni, şi Guvernul PSD-ALDE s-a opus. Acum nu se mai opune, acum le treceţi acolo, pot fi vândute, fără a trece prin niciun fel de procedură publică. Nu este niciun fel de control al Guvernului, nu înţeleg de ce va mai exista Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei, că rămân doar cu secretarele şi cu şoferii şi peste nişte ani, când vom constata că tot ce a mai rămas din munca poporului român şi din proprietatea noastră va ajunge la nişte domni privaţi, din afara ţării, vreau ca toţi cei care astăzi votaţi pentru…

…………………………………………

Domnul Victor-Viorel Ponta:

…să nu spuneţi că n-aţi ştiut.

Am încheiat şi vă mulţumesc, doamnă preşedinte.

…………………………………………

Supunerea la votul final:

Proiectul de Lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A., precum şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 236/2018). (adoptat)

Domnul Victor-Viorel Ponta:

Mulţumesc, doamnă preşedinte.

Voiam doar să spun că mă mândresc şi mulţumesc colegilor mei care în 2012-2016 m-au ajutat să facem aceste companii profitabile.

N-am ştiut că le facem profitabile şi bune pentru ca în 2018 să treacă într-un fond privat, pe care domnul preşedinte al Camerei îl va duce la Tel Aviv, ca să primească mulţumiri. (Vociferări.)

Aţi greşit foarte tare.

Vă mulţumesc. (Aplauze.)

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.