Sedința Camerei Deputaților din 28 februarie 2018
Data: 16 noiembrie 2018 | Autor: Daniel Constantin
Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor: Daniel Constantin – despre importanţa zilei de 26 februarie în istoria contemporană a României;
Domnul Daniel Constantin:
Ca deputat în Parlamentul României, doresc să subliniez importanţa pe care o are ziua de 26 februarie în istoria contemporană a României. O zi importantă pentru o naţiune reprezintă un moment de turnură, un moment care face în mod ireversibil ca tot ceea ce o societate a acumulat până atunci ca experienţă să intre în mod radical într-un profund proces de schimbare. Iar faţa României s-a schimbat din 2004, de când suntem membri cu drepturi depline ai NATO.
Instituţia Legislativului din care fac parte a votat atunci, în unanimitate, cu 454 de voturi favorabile, aderarea României la principalul pol de securitate militară al lumii, votul din Parlament modificând într-o manieră remarcabilă traseul instituţional, politic şi istoric al ţării noastre.
Prin aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, NATO, am devenit oficial membri deplini şi parteneri de încredere ai civilizaţiei, ai culturii, ai politicii şi ai economiei occidentale. România s-a desprins oficial, la 26 februarie 2004, de orice verigă care încă o mai lega de trecutul totalitar, intrând astfel în rândul ţărilor care pot urma traseul statului de drept cu democraţie liberală şi al economiei cu prosperitate generată de piaţa liberă.
Desigur, fundamentele instituţionale ale unui proiect de viitor sunt piatra de temelie a unei direcţii pe care ne-o dorim cu toţii, însă nu trebuie uitat că rezultatele, satisfacţiile şi realizările concrete vin dintr-un efort zilnic, prin care ce am obţinut cu greu în urma unui complicat proces istoric de negocieri şi angajamente politice trebuie menţinut şi redobândit permanent, prin seriozitate şi devotament faţă de valorile care au creat forţa lumii occidentale. Nu trebuie uitat că o mare realizare istorică nu are garanţii absolute, ea trebuie păstrată prin permanentă responsabilitate şi maturitate politică.
România are nevoie astăzi de o clasă politică aptă să respecte interesele majore ale ţării şi să trateze coerent parteneriatul moral, bazat pe valori şi principii comune, stabilit împreună cu partenerii occidentali.
Este nevoie să facem eforturi de a nu deraia de la acest traseu pe care România a intrat în 2004 şi să nu lăsăm interesele de moment, de partid sau personale să confişte potenţialul unui viitor puternic pentru ţara noastră.