Continutul Principal

Sedința Camerei Deputaților din 24 octombrie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale domnilor deputaţi:

Cătălin-Ioan Nechifor – scurte precizări despre Congresul PRO România şi despre Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene;

 

Domnul Cătălin-Ioan Nechifor:

Mulţumesc.

Doamnelor şi domnilor,

Bună dimineaţa!

Am vrut iniţial să vorbesc doar despre un singur lucru astăzi, însă evenimentul de ieri m-a făcut să mă răzgândesc un pic. Şi voiam să încep să vă spun câteva cuvinte despre Congresul Pro România, un partid politic care în Parlament nu este recunoscut, drept dovadă nici acum nu suntem înţeleşi ca grup parlamentar, dar un partid care a reuşit într-un timp foarte scurt să organizeze lucrurile politice şi administrative de o manieră foarte serioasă. Au fost două zile de dezbateri, şi sâmbătă, şi duminică, în care s-a adus substanţă, consistenţă, dialog, transparenţă şi cred că acest model de Start-up politic ar putea să fie foarte interesant de urmat şi de alţii.

Acum, ca să răspund şi unui prieten de ce a trebuit să facem în două zile congresul, 20 şi 21, sigur, ca o glumă, pe „20.20” era ocupat.

Însă, trecând într-o zonă foarte serioasă, am avut privilegiul să mă ocup de un panel de administraţie publică pe care să-l prezidez, să-l moderez şi vreau să vă spun că foarte multă lume din Ţara Românească vrea o schimbare profundă în administraţie.

Cred că este un moment foarte propice ca, în această perioadă, chiar dacă suntem cuprinşi de febra alegerilor, de scandaluri perpetue, să ne gândim, totuşi, la viitor şi cred că 2021 ar trebui să fie pentru toţi un nou început, un an de la care să pornim cu speranţă, să pornim cu încredere, să pornim cu un proiect politic, aşa încât să putem construi următorul centenar, pentru că pe acesta evident l-am ratat.

Plecând de la celălalt subiect, legat de politica externă şi de situaţia în care se află România, nu pot să nu constat faptul că ieri, în Parlamentul European de la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis a avut un discurs corect, un discurs bun, un discurs ancorat. Din păcate, prea târziu! Şi dacă este să ne gândim puţin în istorie şi să ne amintim de ce spunea Churchill la acel moment fabulos, atunci când a ţinut, poate, cel mai important discurs din istorie pe radio, în timpul celui de-al Doilea Război, ne gândim, aşa, cumva, dacă l-ar fi citit sau l-ar fi spus după război, nu avea nicio valoare. De aceea şi Klaus Iohannis venea ieri în Parlamentul de la Strasbourg prea târziu.

Suntem deja în situaţia unui elev corigent, scos la tablă, pus la colţ, cu părinţii aduşi şi ei în faţa clasei, în condiţiile în care n-am reuşit să mişcăm lucrurile diplomatic, de o manieră consistentă. Am pierdut foarte mult şi vă spun că, din păcate, ne va costa şi mai mult această preşedinţie rotativă care stă să vină peste noi şi care va însemna din nou un eşec.

Şi vreau să vă spun, dragii mei, rotativ nu înseamnă că rotăm cadre, nu înseamnă că schimbăm acum, în noiembrie, miniştrii din nou, nu înseamnă că cineva îşi permite să facă remaniere pentru cine, pentru ce, când, cum, care. Gândiţi-vă o secundă cum va fi ca, la ministere, de la 1 ianuarie, să fie miniştrii proaspeţi care habar n-au despre ce este vorba, care vor servi doar cafeaua la Consiliile Europene şi care vor face, din păcate, ţara de ruşine.

Mulţumesc.

Cătălin Nechifor, Pro România.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.