Sedința Camerei Deputaților din 17 octombrie 2018
Data: 16 noiembrie 2018 | Autor: Mihaela Huncă
Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor: Mihaela Huncă – declaraţie politică având ca obiect Extinderea la nivelul fiecărui judeţ a programelor educaţionale realizate de companiile lider de piaţă în domeniul în care activează în România, în parteneriat cu liceele de profil;
Doamna Mihaela Huncă:
Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.
Obiectul declaraţiei politice: „Extinderea la nivelul fiecărui judeţ a programelor educaţionale realizate de companiile lider de piaţă în domeniul în care activează în România, în parteneriat cu liceele de profil”.
Stimate colege şi stimaţi colegi,
Învăţământul profesional dual reprezintă pentru foarte mulţi tineri din ţară o şansă importantă pentru a se putea forma şi perfecţiona într-o meserie.
De aceea, vă propun extinderea la nivelul fiecărui judeţ a programelor educaţionale realizate de companiile lider de piaţă în domeniul în care activează în România, în parteneriat cu liceele de profil. Acest model de formare câştigă tot mai multă popularitate, datorită beneficiilor pe care le oferă elevilor şi a modului în care ajută la soluţionarea problemelor reale de pe piaţa muncii.
Unul dintre acestea este „Şcoala de Carte şi Meserii”, care are un program de formare profesională susţinut de mai multe companii germane din domeniul comerţului şi care le oferă absolvenţilor de şcoală gimnazială oportunitatea de a se pregăti pentru o serie de specializări, odată cu începerea liceului.
Pe durata celor 3 ani ai programului, elevii învaţă direct de la specialişti din domeniu şi participă la stagii de practică în unităţile acestor companii, pentru a-şi însuşi cunoştinţele teoretice şi competenţele practice necesare unei cariere în industria comerţului. La finalul stagiilor, tinerii nu sunt condiţionaţi să se angajeze în cadrul respectivelor companii după absolvirea programului şi au libertatea de a-şi alege traseul profesional.
În opinia mea, programul contribuie la pregătirea tinerilor pentru a fi următoarea generaţie de profesionişti. Pentru fiecare angajator contează tot mai mult experienţa practică a viitorilor angajaţi, iar un astfel de program susţine pregătirea profesională a tinerilor încă de pe băncile şcolii, facilitând integrarea lor pe piaţa muncii imediat după finalizarea studiilor liceale.
Având în vedere că acest program este unul de succes, fapt demonstrat de numărul de tineri participanţi, dar şi de integrarea acestora pe piaţa muncii, cred că este oportun ca Ministerul Educaţiei Naţionale să extindă la nivel naţional aceste colaborări între inspectoratele şcolare, camerele de comerţ, companiile importante din fiecare industrie şi liceele de la nivelul fiecărui judeţ.
Vă mulţumesc.
Mihaela Huncă, deputat neafiliat.