Ședinta Camerei Deputaților din 16 mai 2018
Data: 16 noiembrie 2018 | Autor: Mircea Banias
Domnul Mircea Marius Banias:
După 5 ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, cetăţenii Europei au sărbătorit, an de an, pe data de 9 mai, momentul în care ministrul francez al afacerilor externe a rostit Declaraţia Schuman. Săptămâna trecută am celebrat 68 de ani de la momentul citirii uneia din cele mai importante declaraţii din istoria a ceea ce urma să devină Uniunea Europeană.
Scopul fundamental al uniunii, trasate în Declaraţia Schuman, era, desigur, împiedicarea repetării unui război între ţările europene, unind în aşa fel economia, încât un nou război să fie „nu doar de neconceput, dar şi imposibil de purtat”. Rezultatul direct a fost crearea, în aprilie 1951, a Comunităţii Europene a Oţelului şi Cărbunelui, urmată apoi de Comunitatea Economică Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în 1957.Pentru poporul român, ziua de 9 mai are dublă semnificaţie. Pe lângă Ziua Europei, sărbătorim Ziua Independenţei, proclamată în 1877. Nu ar trebui neglijate asemănările dintre cele două sărbători. Dacă, pe de o parte, sărbătorim scăparea de sub dominaţie străină şi dreptul naţiunii noastre de a se dezvolta pe propriul făgaş, pe de altă parte, sărbătorim garanţia dezvoltării ţării noastre alături de partenerii noştri europeni, într-un cadru ce garantează şi veghează asupra respectării drepturilor omului şi al statului de drept, valori indispensabile într-o lume în continuă radicalizare.
Cu ajutorul celor 6 state fondatoare, ce încă de la Tratatul de la Paris au declarat că această uniune este una deschisă şi îşi doresc ca şi alte state să se alăture, am ajuns să fim astăzi 28 în total, iar împreună, cu siguranţă, reuşim să aniversăm an de an pacea şi unitatea în Europa.
La mulţi ani! „Uniţi în diversitate!”