Sedința Camerei Deputaților din 14 martie 2018
Data: 16 noiembrie 2018 | Autor: Daniel Constantin
Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor: Daniel Constantin – declaraţie politică despre rolul Parlamentului în societate;
Domnul Daniel Constantin:
Instituţia principală a unei democraţii, Parlamentul, joacă un rol fundamental într-o societate. Sunt însă momente în care votul majoritar exprimat de reprezentanţii cetăţenilor are nu doar o importanţă istorică imensă, ci şi una semnificativă în plan simbolic, capabilă să ofere peste generaţii un model de voinţă politică bună!
Actul prin care, la 14 martie 1881, Principatul României a fost înălţat la rang de regat, a reprezentat atunci nu doar un moment de sărbătoare al întregii naţiuni, ci şi un gest de extremă responsabilitate, atitudine patriotică şi fermitate în acţiunea politică favorabilă demnităţii şi suveranităţii poporului român. Ziua de 14 martie reprezintă acel moment pe care îl putem identifica drept oportun pentru reînţelegerea importanţei pe care o au reprezentanţii ţării trimişi în Parlament pentru a configura pozitiv prezentul şi viitorul ţării prin legislaţia pe care o adoptă.
Asistăm astăzi la atitudini care nu par să vizeze binele comun, ci interesul personal, îngust şi egoist, de cele mai multe ori iresponsabil, privitor la efectele pe care unele decizii le pot crea în societate. Vidul de iniţiativă în favoarea cetăţenilor poate duce la efecte extrem de negative pe termen lung, iar proasta dirijare de la nivelul vârfului ierarhiei politice poate duce România înapoi în istorie.
Este extrem de important să ne aducem aminte şi să reactualizăm momente precum cel de la 14 martie 1881, pentru a înţelege oportunităţile pe care o ţară le poate avea, dacă factorul responsabil la nivel decizional optează pentru acele tipuri de măsuri care sunt în interesele cetăţenilor. Forţa pe care Regatul României a dobândit-o odată cu momentul de la 1881 a fost incomparabilă după acel moment, lucru resimţit la toate nivelele societăţii. Forţa economică a crescut exponenţial, iar puterea de negociere cu partenerii politici externi a dobândit o cu totul altă anvergură. Iar astfel de schimbări nu pot avea loc decât cu oameni care au înţeles că rolul pe care îl au, având calitatea de demnitari ai statului, este crucial pentru viitorul a milioane de cetăţeni pe care îi reprezintă.
Ne putem pune întrebarea la ce fel de moment asistăm astăzi, comparat cu cel de la 14 martie 1881; dacă instituţia Legislativului mai poate avea rolul şi impactul pe care l-a obţinut cu acea ocazie, graţie unor mari oameni de stat. Răspunsul este „da”, însă doar cu condiţia ca toţi cei care astăzi reprezintă o piedică şi o piatră de moară pentru evoluţia normală şi firească a României să fie în cele din urmă sancţionaţi, în urma atitudinii discreţionare şi imorale pe care încearcă să o instaureze la toate nivelele societăţii. România are nevoie de altceva, de o politică altfel, de o politică matură şi modernă. România trebuie să scape de trecut, chiar dacă zilnic asistăm la scene care ne vorbesc despre vremurile de cea mai tristă amintire.