Continutul Principal

Sedința Camerei Deputatilor din 14 martie 2018

Data: 16 noiembrie 2018 |  Autor:

Declaraţii politice şi intervenţii ale deputaţilor:

Gabriela-Maria Podaşcă – declaraţie politică:

Ministerul Finanţelor Publice găseşte soluţii pentru direcţionarea a 2% din impozit către ONG-uri;

 

Doamna Gabriela-Maria Podaşcă:

Mulţumesc, doamnă preşedinte de şedinţă.

Doamnelor şi domnilor colegi,

Statisticile arată că 30% dintre persoanele fizice care au realizat venituri din salarii sau alte surse direcţionează 2% din impozitul pe venit organizaţiilor neguvernamentale, sumele primite din această sursă reprezentând un cuantum semnificativ în bugetele asociaţiilor, folosit la implementarea proiectelor pe care acestea le derulează. Numărul celor care aleg să sprijine o cauză socială în acest mod este totuşi extrem de mic, iar dezideratul pe termen lung este, bineînţeles, ca fiecare contribuabil să se folosească de această facilitate şi să vină în sprijinul mai multor categorii vulnerabile.

Până în 2017, reprezentanţii ONG-ului depuneau formularul 230 la ANAF, pe bază de borderou, împreună cu un tabel nominal cu cei care împuterniceau ONG-ul să depună formularul, în numele lor.

Odată cu propunerea vehiculată în spaţiul public, de modificare a procedurii de depunere a formularului, prin înaintarea acestuia, personal, de către contribuabil, mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor şi-au exprimat îngrijorarea că ar putea rămâne fără finanţare. Şi pe bună dreptate. Lipsa timpului şi cozile interminabile de la ghişee descurajează orice contribuabil de bună-credinţă, dornic să sprijine, prin intermediul unui ONG, activităţi cu caracter social, umanitar sau sportiv.

De aceea, mă bucură şi salut iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice şi a ministrului Eugen Teodorovici, care, într-un timp scurt şi în urma consultării cu reprezentanţi ai societăţii civile, au identificat o soluţie privind procedura depunerii formularului 230 – „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii”.

Astfel, se are în vedere depunerea formularelor 230 la ANAF şi pe bază de borderou, împreună cu un tabel nominal, exact cum se proceda şi în anii trecuţi.

Trebuie precizat că măsura este una tranzitorie, până la generalizarea depunerii tuturor formularelor, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin intermediul Spaţiului Public Virtual, un obiectiv strategic al Ministerului Finanţelor Publice.

Este un pas înainte spre normalitate şi spre găsirea de răspunsuri la provocările cu care se confruntă multe ONG-uri, mai ales din punct de vedere financiar. Până la urmă, rolul nostru, al decidenţilor, este de a veni în sprijinul celor care vor să aducă plusvaloare cetăţenilor şi societăţii în ansamblu, dar şi de a construi acele mecanisme care să înlăture procedurile dificile şi birocratice din calea celor care vor să facă ceva bine.

Este important de amintit că, în contextul acestor discuţii, un subiect conex a apărut în spaţiul public, şi anume creşterea cotei din impozitul pe venit datorat, de la 2% până la 3,5%, pe care contribuabilii o pot direcţiona.

Această măsură mă face să fiu optimistă în ceea ce priveşte încurajarea şi sprijinirea mediului asociativ din România, încercând să se identifice constant mecanisme care să vină în sprijinul proiectelor şi beneficiarilor acestora.

În încheiere, vreau să asigur organizaţiile neguvernamentale de întregul meu suport în susţinerea de modificări legislative care să le sprijine activitatea şi mai ales de dorinţa de a demara împreună cât mai multe proiecte care să vină în sprijinul cetăţenilor, inclusiv a celor din categoriile vulnerabile.

Gabriela-Maria Podaşcă, deputat al Partidului Social Democrat, Circumscripţia nr. 42 Bucureşti.

Vă mulţumesc.

ABONEAZĂ-TE LA NOUTĂȚILE PRO ROMÂNIA

Prețuim și respectăm datele cu caracter personal. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.